Τοπική Αγιολογία

Άγιος Δονάτος
Εορτάζει 30 Απριλίου

Ο Άγιος Δονάτος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 – 395 μ.Χ.). Γεννήθηκε περί το 330 μ.Χ. στην Εύροια και μορφώθηκε στο Βουθρωτό της Ηπείρου.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Εορτάζει 24 Αυγούστου

Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.

 

Άγιος Άστιος
Εορτάζει 6 Ιουλίου

Ο Άγιος Αστείος (ή Αστίος) ήταν επίσκοπος Δυρραχίου και έζησε επί βασιλέως Τραϊανού και ηγεμόνος Αγρικόλα το έτος 98 μ.Χ.

Αγιος Ελευθέριος και αγία Ανθία
Εορτάζονται 15 Δεκεμβρίου

Ο άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ρώμη τον 2ο αιώνα μ.Χ και έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού

 

Όσιος Νείλος ο Εριχιώτης
Εορτάζει 12 Νοεμβρίου

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Ασκήτεψε στο Όρεκον το 1310 .Κοιμήθηκε την 1η Ιανουαρίου.

Όσιος Νήφων
Εορτάζει 14 Ιουνίου

Γεννήθηκε το 1315 στο Λούκοβο. Χειροτονήθηκε σε ηλικία 20 ετών. Ασκήτεψε στον Μεσοπόταμο ,Γηρομέρι και Άγιον Όρος. Κοιμήθηκε 14 Ιουνίου 1411.

 

Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός
Εορτάζει 12 Φεβρουαρίου

«Άφησες του Βοσπόρου τα περιβόλια για να γίνεις κηπουρός του ουρανίου παραδείσου.»

Όσιος Σωφρόνιος Αγιαννανίτης
Εορτάζει 13 Αυγούστου

Ήπειρος 18ος αιώνας.Τόπος άσκησης Αγία Άννα Άγιον Όρος .Κοίμηση 1770

 

Άγιος Ιωάννης εξ Αγαρηνών
Εορτάζει 19 Μαίου

Ο Νεομάρτυς Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, ο επιλεγόμενος «Αρναουτογιάννης», ήταν στην καταγωγή Αλβανός.Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κρήτη, μετανόησε, κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε ορθόδοξος χριστιανός στο χωριό Άγιος Ιωάννης Φαιστού και του ανατέθηκε η εργασία του «Δραγάτη»

Ιερομάρτυς Νικήτας
Εορτάζει 19 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Νικήτας καταγόταν από της «Αρβανιτιάς τα μέρη».Κατέφυγε στο Άγιον Ορος. Τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου και γύριζε τα χωριά γύρω από τις Σέρρες και τη Δράμα, κηρύττοντας τον Χριστό σαν αληθινό Θεό και τον Μωάμεθ σαν πλάνο. τον κρέμασαν και έτσι δέχτηκε το στεφάνι της αφθαρσίας.Συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στις Σέρρες.

 

Μάρτυρες Δονάτος και Θερινός
Εορτάζει 23 Απριλίου

Για τη ζωή και τον τόπο καταγωγής του μάρτυρος Δονάτου δεν υπάρχουν πληροφορίες. Στους Συναξαριστές αναφέρεται ότι υπέστη τον διά ξίφους μαρτυρικό θάνατο κατά τον διωγμό του Δεκίου (250 μ.Χ.) στο στάδιο του Βουθρωτού μαζί με τον μάρτυρα Θερινό.

Μάρτυρες Δάναξ ,Μέσιρος και Θερινός
6 Μαίου

Οι άγιοι Δάναξ, Μέσιρος και Θερινός μαρτύρησαν τον 3oαιώνα μ.Χ. στην Ήπειρο διά ξίφους.

 

 

 

 

 

 

Μαρτυς Δονάτος
Εορτάζει 6 Μαίου

Για τον άγιο μάρτυρα Δονάτο δεν μας έχουν διασωθεί πολλές πληροφορίες στους Συναξαριστές, παρά μόνο ότι μαρτύρησε διά τόξου στο Βουθρωτό την έκτη Μαΐου κατά τους μεγάλους διωγμούς του 3ου αιώνα.