Γιορτή Αγίων 2018

Γιορτή Αγίων 2018

Μια ξεχωριστή ημέρα μάς χάρισε σήμερα ο Άγιος Θεός, διότι εορτάσαμε τη μνήμη των τοπικών μας Αγίων αλλά και τη σεβαστική επέτειο της Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δημητρίου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Εκκλησίας μας, με ιδιαίτερη χαρά, προετοίμασαν μια απλή τιμητική εκδήλωση ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης.

Στην αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Άγιοι της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας» από τον εκπαιδευτικό σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, κ. Ιωάννη Καραμήτρο καθώς και από το συγγραφέα και Διευθυντή του Γενικού Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου κ. Θεόδωρο Κέσκο, με σχετικές αναφορές στους τοπικούς μας Αγίους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αυτό είναι η πρώτη συστηματική μελέτη και καταγραφή στον τομέα της τοπικής μας αγιολογίας.Έπειτα, ακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα όπου έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της μητροπόλεώς  μας.

 

Το μελωδικό ξεκίνημα μας το χάρισαν τα παιδιά από τα τρία νηπιαγωγεία της Μητρόπολής μας μαζί με τις νηπιαγωγούς τους. Οι μικροί φίλοι του Χριστού βρίσκουν, με τη φροντίδα της Εκκλησίας μας, φωλιές θαλπωρής και αγάπης, όπου μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και αναπτύσσονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Από τα Νηπιαγωγεία Αργυροκάστρου τραγούδησαν: «Νιώθω πρώτη μου φορά», και «Συ που κόσμους κυβερνάς», στον Ουράνιο Πατέρα μας. Επίσης, αφιέρωσαν «Δύο λογάκια απλά» στον Χριστό μας, καθώς και την παιδική δοξολογία τους με το τραγούδι «Dua të lavdëroj». Από το Νηπιαγωγείο Δερβιτσάνης τραγούδησαν τον «Λουλουδόκοσμο», τον κήπο της απλής καρδιάς τους, απ’ την οποία πρόσφεραν ένα ποίημα στην Παναγία μας.

Ήδη από το 1998, μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας αποτελεί η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», το οποίο φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια λειτουργίας του. Όραμα, σχεδιασμός, υλοποίηση αλλά και προοπτική, όλα συνδυασμένα στη σκέψη του Αρχιεπισκόπου μας. Η προσφορά της Εκκλησίας μας είναι απλόχερη, αλλά οι ευθύνες και η αυτοθυσία επαφίονται στον καθέναν από μας που απολαμβάνει την ευεργεσία. Η χορωδία του Λυκείου έψαλλε εκκλησιαστικά τροπάρια τιμωμένων Αγίων της τοπικής μας εκκλησίας. Η υμνολογία μάς παροτρύνει να εφαρμόσουμε κατά το δυνατόν το: «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος».

Ακόμη ένα δείγμα της στοργής της Εκκλησίας προς τα παιδιά της σηματοδοτεί και η ίδρυση του οικοτροφείου θηλέων «Η Θεοτόκος: «Άνθος το Αμάραντον» στους Βουλιαράτες, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Οι μαθήτριές του έψαλλαν το ευχαριστώ τους στον Πανάγαθο Θεό, προτρέποντας και εμάς: «Εξομολογείσθε τω Κυρίω» και απήγγειλαν το ποίημα «Ζήτω στους Χριστιανούς».

Το «Κολλέγιο Πνοή Αγάπης» λειτουργεί στον Μεσοπόταμο από το 2006. Η Εκκλησία μας, με σύγχρονη και πρωτοποριακή θεώρηση των αναγκών των νέων, μεριμνά για την αγωγή, την εκπαίδευση αλλά και την επαγγελματική τους κατάρτιση, δίνοντάς τους υλικά και άυλα εφόδια για όλη τους τη ζωή. Η χορωδία του Κολλεγίου με το τραγούδι της δέεται στους Αγίους μας να μεσιτεύουν για όλους εμάς, ώστε το ιδανικό της αγιότητας να γίνεται απτή πραγματικότητα στη ζωή μας. Ενώ με το ποίημα «Ζητείται φλόγα» γίνεται σε όλους μας η κλήση της προσωπικής πορείας με τον Χριστό.

Η μικρή αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε από τη Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου. Το Εννιάχρονο Σχολείο συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας του από το 2008. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε την ευλογία να εγκαινιαστεί το Γενικό Λύκειο «Πνοή Αγάπης», εδώ στο Αργυρόκαστρο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Αναστάσιο. Φέτος, με δύο τάξεις, Α΄ και Β΄ Λυκείου, αριθμεί είκοσι έναν μαθητές και μαθήτριες και συνεχίζει δυναμικά την πορεία προς την καινοτομία. Η χορωδία μας μέσα από τα τραγούδια της προτρέπει σε μια πορεία συμπόρευσης στον δρόμο του Θεού, αναζητά «το γαλανό και το καθαρό» που νοσταλγεί η ψυχή μας, και μας θυμίζει πως «γίνονται θαύματα, αν έχεις πίστη!».

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Η όμορφη αυτή εορταστική σύναξη ολοκληρώθηκε με τις πατρικές ευχές και τις θερμές προτροπές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δημητρίου για συνέχιση των θετικών προσπαθειών με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «όλα αυτά που ζούμε είναι ένα θαύμα το οποίο οφείλεται στο Θεό και στη συνεχή μέριμνα και αγάπη του Αρχιεπισκόπου μας κ. Αναστασίου» . Ευχόμαστε ο Θεός δια των πρεσβειών όλων των τοπικών μας Αγίων να χαρίζει στον σεπτό ποιμενάρχη μας έτη πολλά με υγεία και συνεχή πνευματική καρποφορία.

Σχετικά Άρθρα